Proiectul 112

Dragos Bucurenci

Am primit zilele trecute un e-mail despre Proiectul 112. Imi picase sub ochi un articol despre acelasi proiect cu o saptamana in urma in nu mai stiu ce revista glossy. Mi-au atras atentia fotografiile, erau foarte bine realizate, simple, dar in acelasi timp transmiteau foarte mult. Personajele ce le populau erau ele insele o poveste: Ilie Nastase, Andi Moisescu, Cristian Mungiu, Andrei Gheorghe, Razvan Mazilu, Dragos Bucurenci, Florin Piersic Jr… 24 de barbati celebri din Romania au luat parte la aceasta campanie impotriva violentei domestice.

Proiectul are ca scop exact strangerea de fonduri pentru Programul CASA BLU initiat in 2002 de Fundatia Sensiblu, in cadrul caruia functioneaza un centru de consiliere sociala, psihologica si juridica si un adapost in care femeile si copiii victime ale violentei in familie pot fi gazduiti intre 1 si 6 luni.

Modul de a schimba rolurile, pozitionarea barbatului in victima si impactul vizual puternic pe care il are imaginea unei celebritati suferind sunt convinsa ca asigura succesul acestui demers. Aplauze la scena deschisa Mihaelei Berciu (consultant de imagine), lui Alex Galmeanu (fotograf), Cristinei Horia (director executiv al Fundatiei Sensiblu) si celorlalti implicati in campanie, inclusiv ” modelelor”.

Avand in vedere faptul ca eu am primit pe mail si dintr-o revista informatia, ma intreb daca targetul acestei campanii este suficient… Gradul de awareness ar trebui ridicat si in randul poporului, nu numai al „burghezilor” ce isi deschid buzunarul o data – de doua ori pe an pentru o cauza. Spun asta pentru ca stiu ca este foarte greu sa faci ceva din afara impotriva violentei domestice. Primele care trebuie sa isi dea seama de gravitatea situatiei sunt chiar victimele. Ele de cele mai multe ori trec sub tacere teroarea fizica si psihica la care sunt supuse, isi retrag plangerile sau se intorc de bunavoie la domiciliu. Trebuie sa realizeze un fapt simplu:  data viitoare s-ar putea sa fie fatala.

Imbucurator este faptul ca acesta nu este un demers singular. Astfel de proiecte exista si se deruleaza si in cadrul Bisericii Ortodoxe sau a Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei.Dar fara asistenta VIP, cred ca au nevoie de sprijin din partea noastra a tuturor.

Andrei Gheorghe

Fotografii de Alex Galmeanu

Reclame

Scrie un comentariu

Din categoria De gandit

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s